İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dilekçe Nasıl Yazılır ? Dilekçe örnekleri

Bir devlet ya da özel kuruma şikayette bulunma, bilgi edinme ya da çeşitli durumlara ilişkin yazılan yazılara dilekçe adı verilmektedir. Dilekçe yazımı belirli kurallara bağlı olarak gerçekleşmekle birlikte, yazımına dikkat edilmesi gereklidir. Peki, dilekçe nasıl yazılır? İşte dilekçe örneği ile beraber dilekçe yazımı…

Dilekçe yazmayı bilmek, herkesin sahip olması gerektiği bilgilerdendir. Gündelik hayatın içerisinde çeşitli durumlara ilişkin olarak devlet ya da özel kurumlara dilekçe yazmamız gerekebiliyor. İşte tam bu durumlarda dilekçe yazma bilgisine sahipsek, herhangi bir sıkıntı yaşamadan işimizi halledebiliriz. Ancak dilekçe yazmak hakkında bilgimiz yoksa çevremizdeki bilenlerden yardım almamız gerekebilir. Sizler için hazırladığımız haberimizde, dilekçe yazımı hakkında detaylara değindik. Peki, dilekçe örneği ile beraber dilekçe nasıl yazılır?

Dilekçe örneği

DİLEKÇE NASIL YAZILIR?

1-Dilekçe yazımı çizgisiz beyaz bir kağıda gerçekleştirilir. Çizgisiz beyaz kağıdın dışında, kareli, çizgili, yarım veya renkli kağıda yazılmış bir dilekçe dikkate alınıp işlem görmez.

2-Eğer bilgisayardan yazma imkanınız varsa, en uygun dilekçe yazımı bilgisayar üzerinden gerçekleştirilir. Elle yazmanız gerekiyorsa, mavi ya da siyah tükenmez kalem, pilot kalem veyahut dolma kalem tercih edebilirsiniz. Kurşun ya da kırmızı kalem kesinlikle kullanılmaz.

3-Yazacağınız dilekçe tek sayfaya sığıyorsa tek sayfada halledin, eğer sığmıyorsa dilekçenin arka sayfasını kullanmaktan kaçının ve yeni bir beyaz kağıt kullanın.

4-Dilekçeyi yazdığınız tarih ne ise, sağ üst tarafa tarih atarak başlayın.

5-Dilekçenizi yazarken hangi kuruma yazacaksınız, üstten biraz boşluk bırakarak hitap edeceğiniz kurumun adını ve ilgili birimini yazın. Örneğin, X şirketin Personel İşleri Müdürlüğü’ne gibi…

6-2-3 alt satıra inerek paragraf başı yapın ve ilgili sorununuzu anlatın.

7-Yazdığınız metinde resmi ve ciddi bir dil olmalıdır. Saygılı olun ve amacınızı düzgün bir şekilde belirtin.

8-Gereksiz ayrıntılara girmeyin, kısa ve açık cümleler kullanın.

9-Sorununuz belge ve tanıklara dayandırmaya dikkat edin.

10-Hiyerarşik düzene dikkat edin. Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa “…durumu bilgilerinize arz ederim.”, üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa “Gereğini saygılarımla arz ederim.”, yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa ” İzninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleri kullanın.

11-Dilekçeye eklenecek belgeler varsa, dilekçenin sonunda ”EKLER” başlığı adı altında belgelerin ne olduğunu sıralayın.

12-Dilekçeniz bittikten sonra, sağ alt tarafa alt alta gelecek şekilde adınız soyadınız, iletişim bilgilerinizi ve adresiniz yazın ve hemen altına imzanızı atın.

Vergi Dairesi Dilekçe örneği

Sitemizde; CV Örnekleri, İş Başvurusu örnekleri, Dilekçe örnekleri, Matbuu form örnekleri, anasözleşme örnekleri, şirket amaç ve konu örnekleri, hisse devir sözleşmesi örnekleri, Fatura irsaliye örnekleri gibi günlük hayatımızda kullandığımız bir çok belge ve bilginin örneği yer almaktadır.

Sitemizde; CV Örnekleri, İş Başvurusu örnekleri, Dilekçe örnekleri, Matbuu form örnekleri, sözleşme örnekleri, şirket anasözleşme örnekleri, Fatura irsaliye örnekleri, kod örnekleri, tasarım örnekleri, site örnekleri, dekorasyon örnekleri, proje örnekleri gibi günlük hayatımızda kullandığımız bir çok belge ve bilginin örnekleri yer almaktadır.

E-Bültenimize abone olup güncel paylaşımları e-mail ile takip edebilirsiniz

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın